Mit nyomjak meg, Danikám?

Onlinefőzés-szeminárium a Burger pápával

2017. október 30. 12:04 - Danikád

Az előző videóban Dani bevezeti Zsuzsát az online főzés univerzumába, amikor pedig kérdésük akad, élőben kérnek virtuális segítséget egy gasztrobloggertől. Így Zsuzsa is megtapasztalhatta, hogy a digitalizáció a konyhában is mindent megváltoztatott, a bevásárlástól a tálalásig.

Az időigényes és macerás vásárlás helyett a hozzávalókat sokkal kényelmesebb megrendelni a hipermarketekből, így nincs sorban állás, nincs cipekedés. Pár év, és az okoshűtőnk saját maga állítja össze a bevásárlólistát, miután végigszkenneli a saját tartalmát. Ha fontos számunkra a környezettudatosság, csatlakozhatunk olyan kezdeményezésekhez, amelyek a környékbeli termelőktől gyűjtik össze és szállítják ki a friss zöldségeket, gyümölcsöt, tojást, stb.

A régi szakácskönyvek és a korábbi generációk által összegyűjtött családi receptek továbbra is nagy kincsnek számítanak, de a legtöbbször mégis a netről vesszük az inspirációt. Az allergénekről és a tápanyag-összetételről is könnyedén szerezhetünk infókat, és a különféle kalkulátoroknak köszönhetően azt is megtudhatjuk, belefér-e a napi kalórialimitbe a megtervezett vacsora 

Egy kutatás szerint a 35 éven aluliak 60 százaléka valamilyen okoseszközzel indul a konyhába. A Google adatai szerint csokis keksz, a banánkenyér és a fasírt a legnépszerűbb a hobbiszakácsok körében, vagyis ezt írják be a leggyakrabban a keresőbe. Magyarországon a „recept” szóra december 18-24. között, illetve a húsvéti időszakban keresünk a legtöbbet, és a legtöbb keresés Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett az elmúlt egy évben.

A táblagépekre vízhatlan tok kerül, és annyiszor nézhetjük újra a helyes technikát a főzős videókon, amennyiszer szükséges. A kutatások szerint ez az impulzusvásárlások ideje: sokan ilyenkor jönnek rá, hogy elfogyott az egyik hozzávaló, és nem akarnak újra így járni, ezért feltöltik a készleteket.

Az online főzés csapdái

Egy főzős tutorial sem garantálja azonban a sikert, és azt, hogy a végeredmény olyan lesz, mint az online felületeken. Jancsa Jani gasztroblogger és burgerszakértő segítségével – aki a videóban is közreműködik a tanácsaival – összegyűjtöttük, mire kell figyelni, ha a netről főzünk.

  • Olvassuk végig alaposan a receptet, és gondoljuk át, milyen alapanyag van hozzá otthon, és mi nincs. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor utólag jövünk rá, hogy kimarad valami.
  • A vásárlásnál törekedjünk a minőségi alapanyagok használatára! Meglepő, de néha nem is kerülnek több pénzbe, sőt, adott esetben olcsóbbak is lehetnek. Igaz, ehhez utána kell járni, hol, mennyibe kerülnek a hozzávalók.
  • Készítsük elő az eszközöket és az alapanyagokat, minden legyen kipakolva, ne a főzés legkritikusabb fázisában kelljen előkeresni valamit.
  • Ha ízesítjük, fűszerezzük az ételeket, először inkább mindig kevesebbet adjunk hozzá! Jobban fűszerezni még lehet valamit, kivenni belőle viszont már nem (lásd a burger húspogácsa és a só példája).
  • Mindig kóstoljunk! Ne higgyünk a receptnek feltételek nélkül, inkább ízleljük meg az ételt többször!

Ezenkívül érdemes odafigyelni a mértékegységekre, az alapanyagok előkészítésére is (fontos, hogy mennyi idővel vesszük ki őket a hűtőből a főzés előtt). Az sem mindegy, hogy friss, vagy szárított fűszereket használunk, ez utóbbiból nagyobb mennyiségre lesz szükségünk, hogy elérjük a kívánt ízt.

Ha megfogadjuk a fentieket, és van már egy kis gasztrós tapasztalatunk, a netes főzés nem a kudarcról fog szólni. És természetesen a legtutibb Youtube videó sem képes pótolni a nagymamák konyhai tapasztalatait és tanácsait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnyomjakmegdanikam.blog.hu/api/trackback/id/tr8213109038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása