Az előző videóban Dani bevezeti Zsuzsát az online főzés univerzumába, amikor pedig kérdésük akad, élőben kérnek virtuális segítséget egy gasztrobloggertől. Így Zsuzsa is megtapasztalhatta, hogy a digitalizáció a konyhában is mindent megváltoztatott, a bevásárlástól a tálalásig.
Az időigényes és macerás vásárlás helyett a hozzávalókat sokkal kényelmesebb megrendelni a hipermarketekből, így nincs sorban állás, nincs cipekedés. Pár év, és az okoshűtőnk saját maga állítja össze a bevásárlólistát, miután végigszkenneli a saját tartalmát. Ha fontos számunkra a környezettudatosság, csatlakozhatunk olyan kezdeményezésekhez, amelyek a környékbeli termelőktől gyűjtik össze és szállítják ki a friss zöldségeket, gyümölcsöt, tojást, stb.
A régi szakácskönyvek és a korábbi generációk által összegyűjtött családi receptek továbbra is nagy kincsnek számítanak, de a legtöbbször mégis a netről vesszük az inspirációt. Az allergénekről és a tápanyag-összetételről is könnyedén szerezhetünk infókat, és a különféle kalkulátoroknak köszönhetően azt is megtudhatjuk, belefér-e a napi kalórialimitbe a megtervezett vacsora
Egy kutatás szerint a 35 éven aluliak 60 százaléka valamilyen okoseszközzel indul a konyhába. A Google adatai szerint csokis keksz, a banánkenyér és a fasírt a legnépszerűbb a hobbiszakácsok körében, vagyis ezt írják be a leggyakrabban a keresőbe. Magyarországon a „recept” szóra december 18-24. között, illetve a húsvéti időszakban keresünk a legtöbbet, és a legtöbb keresés Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett az elmúlt egy évben.
A táblagépekre vízhatlan tok kerül, és annyiszor nézhetjük újra a helyes technikát a főzős videókon, amennyiszer szükséges. A kutatások szerint ez az impulzusvásárlások ideje: sokan ilyenkor jönnek rá, hogy elfogyott az egyik hozzávaló, és nem akarnak újra így járni, ezért feltöltik a készleteket.
Az online főzés csapdái
Egy főzős tutorial sem garantálja azonban a sikert, és azt, hogy a végeredmény olyan lesz, mint az online felületeken. Jancsa Jani gasztroblogger és burgerszakértő segítségével – aki a videóban is közreműködik a tanácsaival – összegyűjtöttük, mire kell figyelni, ha a netről főzünk.
- Olvassuk végig alaposan a receptet, és gondoljuk át, milyen alapanyag van hozzá otthon, és mi nincs. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor utólag jövünk rá, hogy kimarad valami.
- A vásárlásnál törekedjünk a minőségi alapanyagok használatára! Meglepő, de néha nem is kerülnek több pénzbe, sőt, adott esetben olcsóbbak is lehetnek. Igaz, ehhez utána kell járni, hol, mennyibe kerülnek a hozzávalók.
- Készítsük elő az eszközöket és az alapanyagokat, minden legyen kipakolva, ne a főzés legkritikusabb fázisában kelljen előkeresni valamit.
- Ha ízesítjük, fűszerezzük az ételeket, először inkább mindig kevesebbet adjunk hozzá! Jobban fűszerezni még lehet valamit, kivenni belőle viszont már nem (lásd a burger húspogácsa és a só példája).
- Mindig kóstoljunk! Ne higgyünk a receptnek feltételek nélkül, inkább ízleljük meg az ételt többször!
Ezenkívül érdemes odafigyelni a mértékegységekre, az alapanyagok előkészítésére is (fontos, hogy mennyi idővel vesszük ki őket a hűtőből a főzés előtt). Az sem mindegy, hogy friss, vagy szárított fűszereket használunk, ez utóbbiból nagyobb mennyiségre lesz szükségünk, hogy elérjük a kívánt ízt.
Ha megfogadjuk a fentieket, és van már egy kis gasztrós tapasztalatunk, a netes főzés nem a kudarcról fog szólni. És természetesen a legtutibb Youtube videó sem képes pótolni a nagymamák konyhai tapasztalatait és tanácsait.