Mit nyomjak meg, Danikám?

A mobilunk is elvisz a világ másik felére

2017. december 19. 10:26 - Danikád

Néhány kattintással egy egész utazást megszervezhetünk, a jól megválasztott alkalmazások pedig rengeteg stresszes helyzettől mentenek meg minket. A technológiai fejlődés alaposan átrendezi az utazási szokásainkat, és ez nemcsak a fiatalabb korosztályra jellemző.

o-before-i-die-facebook.jpg

Míg régen csak besétáltunk a kedvenc utazási irodánkba, hogy szakemberekre bízzuk a foglalást és a programszervezést, ma már az esetek legnagyobb részében mi döntünk az utazás részleteiről, anyagi kereteink alapján. Ma már tényleg könnyű helyzetben vagyunk, hiszen mobilról, néhány kattintással is lefoglalhatjuk a repülőjegyet és a szállást, autót bérelhetünk, belépőjegyeket vehetünk és különféle programokra is befizethetünk. Sőt, biztosíthatunk magunknak helyet a limitált fővel induló túrákon, hajókirándulásokon, és az is megoldható, hogy egy helyi családnál vacsorázzunk, vagy részt vegyünk egy hagyományos indiai esküvőn. Minden csak ötlet, szervezés és persze pénztárca kérdése.

Élményvadászat és mindentudó alkalmazások

A statisztikák szerint a foglalások 72 százaléka mobilon keresztül történik, a spontán programok, izgalmas helyek felkutatását rengeteg applikáció segíti. Pillanatok alatt kideríthetjük például, hol van a közelben vegetáriánus étkezési lehetőség, vagy egy jó sör, de a szótár, a térképek, a menetrendek is a „zsebünkben” lapulnak, appok formájában.

Léteznek olyan alkalmazások is, amelyek összesítik és rendszerezik a foglalásainkat, mások segítenek számon tartani, hogy egy utazó társaság tagjai közül ki, mikor, mit fizetett, és összességében mennyivel járult hozzá az utazáshoz. Már a biztonságos napozással kapcsolatos applikáció sem újdonság, ami pl. a bőrtípusunknak és a tartózkodási helyünknek megfelelően figyelmeztet a naptej használatára.

A digitalizáció előnyeit a világ legeldugottabb vidékein is felfedezik, ennek köszönhetően pedig erősödik az a trend, miszerint a nagy hotelek helyett kisebb szálláshelyeket és a helyiekkel való kapcsolatokat, élményeket keresik az utazók. Svédasztalos vacsora helyett inkább főznek valamit abból, amit a helyi piacon vettek, vagy keresnek egy autentikus éttermet egy apró halászfaluban. Egyre többen tartják fontosnak, hogy a fenntartható turizmus szellemében utazzanak, vásárlásaikkal a helyieket támogassák, és olyan helyszíneket fedezzenek fel, amelyek kimaradtak eddig az útleírásokból.

A hatalmas szabadság azonban több kockázatot is jelent, ezért érdemes alaposan utánanézni, hogyan értékelik az adott szolgáltatást az előttünk járók. Egy felmérés szerint egy átlagos utazó a hirdetés alatt legalább hét hozzászólást, utasvéleményt elolvas, mielőtt tényleg a foglalás gombra kattint.

A nagyszülők is imádnak utazni

És bizony azok az idők is elmúltak, amikor a nagyszülők buszos, szervezett utakon kapcsolódtak ki: a statisztikák szerint ugyanis az európai utazók fele az ötvenes évei második felében jár, és jelentős részük online szervezi meg a kiruccanásokat. A statisztikák szerint az utazási kedv nem függ össze az életkorral, sőt. Egy 2016-os kutatás alapján Európában a 65 éven felüliek jegyeznek minden ötödik magáncélú vendégéjszakát, vagyis a 65-74 évesek generálják a vendégéjszakák csaknem 15 százalékát, a 75 felettiek pedig a 7 százalékát.

Az országok között természetesen hatalmas különbségek vannak. Nyugat-Európában nem ritka, hogy az idősebbek többször engednek meg maguknak egy-egy utazást, mint a fiatalabb korosztály, és évente kétszer is elmennek nyaralni. Viszont míg Svédországban a turisták 26 százaléka 65 évnél idősebb, Litvániában, Bulgáriában és Szlovákiában ennek a korosztálynak kevesebb mint 10 százaléka utazik. Magyarországon a legtöbbet a 35-44 évesek utaznak, a 65 felülieknél 15 százalék az arány.

A felmérésből az is kiderül, hogy az idősebbek imádnak elő és utószezonban utazni, náluk nyilván nem szempont a szabadságolás, az iskolai szünet, és az sem, hogy a legnagyobb pörgést kapják el a nyaralóhelyeken. Ahogy az is jellemző, hogy kevésbé értékelik a nyári kánikulát, tehát a kikapcsolódás számukra nincs időjáráshoz kötve.

Bármelyik korosztályhoz is tartozunk, érdemes az interneten kutatni, keresgélni, véleményeket gyűjteni, mielőtt útnak indulunk. Mert így tényleg a számunkra legtöbb élményt nyújtó, izgalmas utat állíthatjuk össze magunknak. És az sem kizárt, hogy kevesebb pénzt kell majd így költenünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnyomjakmegdanikam.blog.hu/api/trackback/id/tr3013510015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása