Mit nyomjak meg, Danikám?

Egy nap pénztárca nélkül

2017. december 12. 11:35 - Danikád

Videósorozatunk legújabb részében Dani kisebb pánikot okoz Zsuzsának azzal, hogy jelképesen elveszi a táskáját, és benne a pénztárcáját, hogy bebizonyítsa, elég egy telefon arra, hogy taxiba üljenek, ebédeljenek, vagy éppen bevásároljanak.

shutterstock_655374949.jpg

Az elmúlt években szinte hatványozódott azoknak a tevékenységeknek a száma, amelyeket a mobilunkon végzünk el. A közösségi oldalakon való böngészés mellett a vásárlást is a telefonunkkal intézzük, lassan minden a készülékünk körül forog, így nem csoda, hogy a mobil ma már nemcsak a bankban való sorban állást váltja ki, hanem fizetőeszköz is.

Egy felmérés szerint 2018-ban összesen 166 millióan használtak fizetőeszközként valamilyen NFC-s technológiát. Egy másik előrejelzés szerint az USA-ban 2020-ra többen fognak mobiltárcát használni, mint hitelkártyát.

De mi is az az NFC technológia?

 

Az NFC technológia segítségével tudunk bankkártya nélkül fizetni, ilyenkor digitalizáljuk a kártyát és bármit ki tudunk fizetni vele az érintésre alkalmas terminál segítségével. Ez a Simple egyik legújabb szolgáltatása, amelynek segítségével már korábban is tudtunk parkolást, étel rendelést, autópálya matricát, mozijegyet vásárolni.

A nagyszüleink már gond nélkül szörföznek és osztanak meg tartalmakat az interneten, és a közösségi oldalak univerzumába is simán belevetik magukat, sőt, egyre többet barátkoznak meg a netes vásárlás gondolatával. Azt pedig, hogy az idősebb korosztály igenis nyitott erre, egy 2016-os kutatás is alátámasztja:

Európában háromszor annyian bonyolítják
mobileszközön a pénzügyeiket, mint 2015-ben,
és a legnagyobb növekedés
az 54-66 éves korosztályban történt.

Tény, hogy a mobil tárcaként való használata már nagyon haladó szint a digitális nagyivá válás folyamatában, de valójában nem is olyan bonyolult a történet. Először is, szükség van hozzá néhány dologra, amelyek meglétét és telepítését az unokák is elvégezhetik. Ezek pedig a következők:

●      egy legalább Android 4.4-et futtató NFC-s mobil,

●      bankkártya,

●      a Simple by OTP alkalmazás 3.1.0 verziója.

Ha megvan a felhasználói fiók, amelybe bevittük a bankkártyánk adatait, és megadtuk a Simple by OTP fiókhoz tartozó jelszót, kezdődhet is az érintéses fizetés. Amikor fizetünk vele, a mobil képernyőzárjának feloldása után 2 perc áll rendelkezésre, hogy a mobil hátlapját a terminálhoz érintsük bekapcsolt NFC-vel, így bankkártya és készpénz nélkül mehet a fizetés.

A legnagyobb félelem ezzel kapcsolatban az, hogy:

Vajon mennyire biztonságos mindez -
nem kerülnek-e illetéktelenekhez,
adathalászokhoz banki adataink?

Érdemes elmagyarázni a nagyszülőknek is, hogy a fizikai adatokat a mobilfizetés esetén nem a telefon tárolja, hanem a tranzakció közben egy virtuális kártyaszámot használunk. Így adataink akkor is biztonságban vannak, ha esetleg elveszik a készülék, vagy ellopják azt, és akárcsak egy bankkártya esetén, itt is letilthatjuk a fizetést.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitnyomjakmegdanikam.blog.hu/api/trackback/id/tr7813472751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

báró Csekonics 2017.12.12. 14:06:16

Szép reklám, de mi a helyzet ha nem az OTP rablás szintű számlacsomagjait használnám?

Berelhetoreklamfelulet 2017.12.12. 14:23:20

Aki annyira lusta, hogy már egy bánkártyát is képtelen magával vinni, az meg is érdemli, hogy valami radnom orosz hackerek lehúzzák a pénzét majd...

Kicknick 2017.12.12. 14:24:47

@báró Csekonics: olvass utána a Simple-nek, baromira nem kell hozzá OTP-s számla

báró Csekonics 2017.12.12. 14:45:14

@Kicknick: olvass Te is utána: "töltsd le a Simple alkalmazást Androidos okostelefonodra és regisztráld OTP Mastercard vagy Maestro bankkártyádat" - akkor most OTP vagy nem OTP?

otpmobilfizetes.hu/?gclid=EAIaIQobChMIy4PfurCC2AIVS5PtCh0WIgPZEAAYASAAEgJMBfD_BwE

báró Csekonics 2017.12.12. 15:02:07

@Alec: akkor csak lesz emiatt OTP-s számla... Még ha virtuális is.

titánlakat 2017.12.12. 15:07:50

@báró Csekonics: Nem, csak otp-s virtuális kártyád lesz
Egyébként aki irtózik Csányi banktól: csak szólok: www.kh.hu/bank

titánlakat 2017.12.12. 15:35:19

Aki egyébként nem véli biztonságosnak a rendszert: akár prepaid-/web-kártyával is regisztrálhat és létrehozhat egy simple kártyát, és akkor betéti kártya adatai nem kerülnek a rendszerbe.

ac07 2017.12.12. 15:39:49

Sőt leghamarabb a Gránitnál volt, de van az MKB-nak is.
Szóval ez az egész cikk fizetett Simple reklám....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.12. 18:46:14

@báró Csekonics: A K&H-nál, az MKB-nál és a Gránit Banknál is van ugyanilyen mobilfizetés, az OTP természetesen ebben sem volt az első, hiszen náluk innováció helyett csak másolás van, hiába próbálták külön cégbe kiszervezni, hogy az anyavállalattól független legyen...
Viszont a kipróbálásnál érdemes tudni, hogy az 5000 forint feletti fizetés többnyire nem működik és az is probléma, ha a terminál inkább a kártya behelyezését kéri...

cselaxi 2017.12.14. 13:38:35

@Online Távmunkás: S-t használok több hónapja. Eddig mindenhol működött Li.l-nél lassabb. Bőven 5e fölött is fizettem már, PIN-kód sem kell. Mielőtt kérdeznétek, biztonságosabb, mint a kártya. Hogy miért, mert ha nem fizetek, kikapcsolom a kártyát is, az NFC-t is. Ha pedig elveszítem/ellopják a telómat, akkor (azon kívül, hogy agytubát kapok) letiltom a kártyát. Pont.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.14. 22:38:42

@cselaxi: Tapasztalatból írtam. A mai mobilfizetési kudarc után hozzáteszem a listához, hogy egyes terminálokon nem lehet mobillal fizetni, mert körben van egy műanyag keret, ami a kártyát nem akadályozza, de egy mobilt nem lehet elég közel érinteni az olvasóhoz...
süti beállítások módosítása